MLSZ: 12 csapattal indul az NB I, dán modell a lebonyolításban

MLSZ: 12 csapattal indul az NB I, dán modell a lebonyolításban

Oszd meg másokkal!

A Magyar Labdarúgó-szövetség hétfői ülésén eldőlt, hogy a labdarúgó NB I 2015–2016-os szezonja tizenkét csapattal indul el, valamint hogy nem rájátszásos rendszerben lesz az első osztály, hanem dán modellt alkalmaznak, és három kört játszanak az együttesek.

Mint beszámoltunk róla az előző héten, a labdarúgó NB I 2015–2016-os szezonja 12 csapattal indulhat, amennyiben a soron következő Magyar Labdarúgó-szövetség elnökségi ülés jóváhagyja. Az MLSZ vezetősége hétfőn ült össze és elfogadta a következő idényre vonatkozó javaslatot.

Csányi Sándor MLSZ

Mint ismert, az NB I-es csapatok közül a Győri ETO mellett a Pécsi MFC, a Nyíregyháza Spartacus, a Kecskeméti TE és a Lombard Pápa sem kapott licencet a következő idényre, így az MLSZ terve – mely szerint a 2016–2017-as szezonban már 12 csapatos lesz az első osztály – már az ősztől megvalósul, és nem kell feltölteniük az élvonal mezőnyét a másodosztályból ahhoz, hogy páros számú csapat legyen az NB I-ben.

Utóbbi négy csapat közül egyik sem felelt meg az NB II követelményeinek sem, így csak az NB III-ban vagy a megyei első osztályban indulhatnak, ha a döntésről szóló nyilatkozat kézhezvételét követően 48 órával benyújtják a nevezési szándékukat.

Török Gábor elnökségi tag a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta, egyedül a Nyíregyháza járult hozzá, hogy nyilvánosságra hozzák, miért nem kapott licencet, amit sajnálatosnak vél, mert „a szurkolók dühe inkább a klubvezetők felé kellene, hogy irányuljon, nem az MLSZ felé”.

„A Szparinak 2015 márciusáig kellett volna rendeznie a Diego Balbinot felé fennálló tartozását, ám ennek csak 2015 májusában tett eleget – mondta Török Gábor. – Hogy gondolkodtunk-e a mérséklésen? Sajnáljuk a Nyíregyházát, mert tudjuk, hogy rendezettek a viszonyok a klub háza táján, de nincs olyan, hogy valaki »féllicencet« kap.”

Az MLSZ elnökségi ülésén döntöttek a lebonyolításról is. Két modellen gondolkodtak, végül a dán bajnoksághoz hasonlót fogadták el, mely szerint a csapatok háromszor találkoznak egymással az idény során. Miután otthon és idegenben is megvívtak egymással, az előző idény első hat helyezettje hazai pályán vív meg hat találkozót és vendégként ötöt, míg a 7–12. helyen zárók fordítva.

Az MLSZ elvetette a rájátszás ötletét, mivel úgy vélik, az alsóházi rájátszásban azok a csapatok, amelyek már nem eshetnek ki, de sokkal feljebb sem kerülhetnek, unalmas mérkőzéseket játszanának. 

Forrás: www.nemzetisport.hu