Andriska Vilmos 1936-2015

Elhunyt Andriska Vilmos

Oszd meg másokkal!

Gyászol a város. Hosszan tartó, súlyos betegség után - melyet méltóságteljesen viselt - elhunyt Andriska Vilmos, Dunaújváros egykori, legendás labdarúgója és edzője, mindannyiunk Vili bácsija.

Hosszú ideje tudtuk, hogy Vili bácsi nagyon beteg, mégis megdöbbentett a hír, hogy mától nincs köztünk. Fiával, Gáborral szombaton beszéltünk arról, hogy bár kórházban van, egyre gyengébb, de lehet, hogy egy napra, karácsonyra hazaengedik családjához. Most már tudjuk, hogy ez nem lehetséges.

Akik igazán ismerték Andriska Vilmost tudják, milyen nagyszerű sportember, kitűnő családapa, nagypapa volt. Gyakran beszélgettem vele úgy, hogy fia és unokái körében volt. Mindig sugárzott belőle a magabiztosság, a szeretet, a labdarúgás iránti alázat. Nagyon sokan tisztelték, akikkel egy-egy szó erejéig mindig megállt beszélgetni, sőt, ha kérdezték, a piaci bevásárlásoknál is tanácsot adott, ahová szinte naponta járt, hogy melyik kofánál érdemes vásárolni. Mindenki szerette, tisztelte.

Elképzelhetetlen űrt hagy maga mögött

Andriska Vilmos 1936-ban született Budapesten. Játszott Újpesten, aztán Vácon, majd 1960 szeptemberében költözött városunkba és a Dunaújvárosi Kohász labdarúgó csapatában folytatta pályafutását. Első bajnoki találkozóját Lenner Ferenc irányítása alatt piros-fehér szerelésben 1961. június 30-án a Sopron ellen 3500 néző előtt játszotta, mely összecsapáson megszerezte első gólját. Aktív játékosként tíz évet töltött a Kohásznál. Az 1966-os esztendő egy fontos állomás volt az életében, hiszen Jávor Pál vezetőedző irányításával ekkor szerezte meg a csapat az NB/I B bajnoki címét és jutott fel az első osztályba. Többek között olyan játékostársakkal játszott, mint Sági, Ligeti, Csepecz, Magasházi, Sulija, Cziegler, Jagodics, Korona, Takács, Török, Nagy, Mihály vagy Für. Andriska Vilmos a futball mellett a Dunai Vasmű mechanikai üzemében dolgozott.

1970-ben fejezte be aktív labdarúgó pályafutását, de nem szakadt el szeretett sportágától, hiszen edzőként, a pálya mellől segítette, irányította a dunaújvárosi labdarúgást. Dolgozott utánpótlás edzőként és pályaedzőként olyan trénerek mellett, mint Palicskó Tibor, Novák Dezső, Kovács András és Jakab Elek. Több alkalommal volt a csapat vezetőedzője is. Olyan meghatározó játékosokat nevelt, mint Szepesi László, Tímár Dezső, Boldóczki Sándor, Lengyel Ferenc. Teljes munkássága alatt több száz játékost nevelt, tanított a labdarúgás szeretetére.

Eredményes pályafutása során mindvégig hűséges maradt a dunaújvárosi futballhoz és a városához. Dunaújváros Megyei Jogú város 2011-ben Dunaújváros Díszpolgára címet adományozott Andriska Vilmosnak.

Osztozunk a család gyászában. Isten nyugtasson Vili bácsi!

GYÁSZJELENTÉS!

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANDRISKA VILMOS 2015. december 23. napján életének 80. évében elhunyt. Szeretett halottunk hamvait 2016. január 9-én szombaton 13.00 órakor a dunaújvárosi temetőben helyezzük örök nyugalomra.

DRÁGA EMLÉKE SZÍVÜNKBEN ÖRÖKKÉ ÉL!

Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le.

A gyászoló család
 

Forrás: Dunaújváros Online