Szojka Ferenc válogatott labdarúgó

Oszd meg másokkal!

Szojka Ferenc magyar labdarúgó

Szojka Ferenc (Salgótarján, 1931. április 7. – Salgótarján, 2011. szeptember 17.) magyar válogatott labdarúgó.Az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett és pályára lépett az 1958-as világbajnokságon is.

Szojka Ferenc pályafutása klubcsapatban

Szojka Ferenc (Salgótarján, 1931. április 7. – Salgótarján, 2011. szeptember 17.)

1946-tól húsz éven át játszott salgótarjáni színekben jobbfedezetként. A csapat elsőszámú irányítója volt, amit kitűnően megoldott. Összesen 369 bajnoki mérkőzésen szerepelt, ebből 324 NB I-es, 1956-ban az év labdarúgója lett.

A kitűnő képességű sportszerű labdarúgó a legrokonszenvesebb játékosaink közé tartozott. Technikai és taktikai felkészültsége egyaránt válogatott színvonalon mozgott. Kitűnően helyezkedett, pompásan szerelt és ötletesen osztogatott. Klubcsapatában kifogástalanul töltötte be a játékmester szerepkörét.

Ezt a feladatot a válogatott tizenegyben is többször igen jól látta el. Egyesületében rendszerint jobbfedezetet játszott, de a legjobbak között többnyire (15 alkalommal) a balfedezet helyén szerepelt. Klubszeretete példamutató: végig hű maradt a salgótarjáni bányászok fekete-fehér színeihez.

Szojka Ferenc pályafutása a magyar válogatottban

1954-es Labdarúgó Világbajnokság, ezüst érem

1954 és 1960 között 28 alkalommal szerepelt a válogatottban és 1 gólt szerzett. 1952-ben Helsinkiben kerettag volt az olimpián, de nem lépett pályára, így aranyérmet nem nyert.

Két világbajnokságon vett részt. 1954-ben a svájci világbajnokságon ezüstérmet szerzett és az 1958-as svédországi világbajnokságon is szerepelt a magyar válogatottban. Legemlékezetesebb válogatott mérkőzése 1957. október 6-án a francia válogatott ellen volt, ahol 2-0-ra győztünk.

A vidéki játékosok közül, Buzánszky Jenő mellett – ő volt az, aki a leggyakrabban szóhoz jutott az Aranycsapatban, de ez azzal járt, hogy 15 alkalommal balfedezetként szerepelt, a klubjában megszokott jobbfedezet poszt helyett.

1966-ban fejezte be futballista karrierjét, majd edzőként dolgozott szeretett klubjában. Még 2001-ben is a megyei első osztályban szereplő gárda pályaedzője volt.

Szojka Ferenc sikerei és díjai

  • Világbajnoki Ezüstérem (Svájc, 1954)
  • 1956-ban az Év labdarúgójának választották.
  • Nevét viseli a salgótarjáni Szojka Ferenc Stadion
  • Örökös elnökségi tagjává is választotta egykori klubja, az SBTC
  • A Magyar Sportért Díj II. fokozata (2011)

Az oldal tartalmának forrás lelőhelyei:

    • Wikipédia, a szabad enciklopédia
  • Magyar Labdarúgó Szövetség