Tudástár

Az oldal a Magyarországon is népszerű 5 + 1 -es kispályás labdarúgást mutatja be.

A magyar (5+1-es) kispályás labdarúgás története

1947

Az oldal a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség történetét tárja fel.

Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség története

dunaújvárosi Sztálin Vasmű Építők
Fejes Laci bácsira emlékezünk...

Fejes László DunaújvárosA dunaújvárosi labdarúgás évtizedekig meghatározó labdarúgója Fejes László "Mindenki Laci bácsija" 2013. április 15-én, 89 éves korában elhunyt. Laci bácsi 1924. március 13.-án született Szombathelyen, ahol pályafutását is kezdte. A szombathelyi Haladásban nevelkedett, és vált az első csapat meghatározó tagjává. Többször volt vasutas válogatott. Futball karrierje alatt kilencszer szerepelt az akkor még rangot jelentő ,,B" válogatottban. 24 éves korában nagyobb csapatok is szerették volna, ha náluk érvényesíti tudását (pl: Ferencváros), azonban Ő edzőjével az Újpesti Dózsát választotta. 4 éven keresztül futballozott lila színekben, de több ok miatt is klubot szeretett volna váltani, ezért érkezett az akkori Dunapentelére, hogy letelepedjen feleségével, családjával. Először csak pár évre tervezte dunaújvárosi karrierjét, de végül a dunaújvárosi futball egyik meghatározó alakjává vált, igazi Ikon lett belőle Dunaújvárosban.
1952. márciusában került az újonnan megalakult dunaújvárosi Sztálin Vasmű Építők egyesületéhez, a bemutatkozó mérkőzésén Laci bácsi 3 gólt rúgott a VM Egyetértés ellen. A csapat ekkor az NB II Közép bajnokságban szerepelt, amelyet ebben az évben meg is nyert.
Dunaújvárosi színekben 1952-59 között összesen 170 mérkőzésen szerepelt az első illetve másodosztályban, és e mérkőzések alatt összesen 101 gólt rúgott, amellyel jelenleg is második helyen áll a dunaújvárosi klub örök góllövő listáján.
A dunaújvárosi klubban 1959-ben hagyta abba a futballozást, de továbbra sem maradt távol a focitól.
Pályafutása befejeztével azonnal edzősködni kezdett, abban az időben az ifi és a tartalék csapatot bízták rá. Az 1970-71-es idényben az első csapat edzőjévé kérték fel, amelyet tiszteletből vállalt el. 19 meccs alatt irányította az NB I-es gárdát, majd ismét visszatért az utánpótlás-neveléshez. Munkája elismeréseként az akkor már Dunaferr Sportegyesület elnöksége 1994-ben a klub örökös tagja címet adományozta neki, valamint a Dunaújváros Sportjáért kitüntetést is átvehette Fejes László.
Laci bácsi 56 évet töltött el a magyar labdarúgásban, mint játékos és, mint edző. Dunaújvárosban 42 évet töltött el a labdarúgásban, ahol sok sikert és rengeteg tehetséges gyereket nevelt fel és tanította meg a tiszteletre és a labdarúgás alapjaira!
Tiszteletére minden év márciusában emléktornát rendezünk a kispályás csapatok számára, hogy örökre emlékünkben éljen Laci bácsi. Az ötletet és kezdeményezést felesége és lánya is támogatja!

Fejes László Emléktorna (minden év márciusában a DLSZ és Laci bácsi családja közös szervezésében)
Nyugodj Békében Laci bácsi, emléked örökké a szívünkben él!

 

Dunaújváros, 2013. április 22. Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség

 

Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv (1906-1986)

Oldalak