Viszokai László FIFA Játékvezető: Tisztelnünk kell egymást!

Viszokai László FIFA Játékvezető: Tisztelnünk kell egymást!

Oszd meg másokkal!

KÖZLEMÉNY!

Sajnálatos események miatt lett hangos a kispályás labdarúgás a városban. Az ősz, a tél beköszönte, vagy valami más idézhette elő ezeket a cselekvéseket nem tudni, de a megoldást, azt közösen kell megkeresnünk, megtalálnunk és megvalósítanunk.

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség által rendezett bajnoki és kupamérkőzések szerencsére eddig arról szóltak (és természetesen így lesz ezután is), hogy mindenki a sport szeretetéért, a saját és társai, (“ellenfelei”) egészségének megőrzése céljából és a sportág iránti szeretet és szenvedély miatt lép pályára.

Viszokai László FIFA Játékvezető Nem szeretnék utalni sem a nemzetközi vonalra sem a nagypályás labdarúgásra, de ezzel kapcsolatban egyetlen szó és jelentés ugrott be: RESPECT! Az UEFA egyik kulcsszava. Tisztelet! Tisztelni valakit és valamit. Ennek a hiánya érezhető jelenleg. Mindenki, aki részese szeretne lenni és akar lenni a helyi kispályás labdarúgásnak, annak Tiszteletet kell adni minden résztvevő iránt. A játékvezetőknek a játékosok iránt! A játékosoknak a játékvezető iránt! A csapatoknak egymás iránt! A szövetségnek a csapatok iránt és természetesen a szövetség felé is jár a Tisztelet, hiszen Ők értünk teszik dolgukat!

Játékvezetői hibák, tévedések voltak, vannak, lesznek. Ez biztos! A kérdés az: ezt ki, hogy éli meg. „Tévedni emberi dolog.” – „ Aki dolgozik, az hibázik.”  és lehetne sorolni, bár nem érdemes. Egy csapatvezető vagy csapattárs sem tör pálcát egy játékos felett, ha a játékos rossz döntése miatt kerül hátrányba a csapat, vagy veszíti el a mérkőzést. Ezért nem lehet megérteni a játékvezetők elleni agresszív megnyilvánulásokat, indulatokat az esetleges “rossz” döntések után. Bedobás erre vagy arra, szabadrúgása kifele vagy befelé, kirúgás vagy szöglet – ezek nem lehetnek olyan súlyú tévedések, amik odáig fajuljanak, mint ahova a közelmúltba fajultak. Úgy gondoljuk, a játékosok azért mennek el a DLSZ által biztosított helyi kispályás mérkőzésekre, hogy jól érezzék magukat. Ha ez csorbul, akkor kezdődik a gond. Itt mindenki munkába megy, vagy még aznap, vagy másnap.

Tisztelnünk kell egymást és óvni saját magunk és a pályán lévők egészségét! Ha nyerünk, ha vesztünk sportemberként kell lejönnünk a pályáról, elköszönni egymástól és elindulni haza és várni a következő megmérettetést, melyhez az ellenfél a játékvezető és a szövetség munkatársai is szükségesek, hogy kispályás labdarúgó szenvedélyünket tudjuk élvezni: KÖZÖSEN! 
 

Dunaújváros, 2017. november 17.

 

Viszokai László
játékvezetői bizottsági elnök
Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség