Tájékoztató a 2017. évi szabályváltozásokról

Oszd meg másokkal!
 • Kezdőrúgásból közvetlenül nem érhető el gól.
  (Ez a szabály átvételre került a futsalból és a strandlabdarúgásból.)
 • Bedobásnál/oldalberúgásnál az ellenfél játékosainak legalább 2 méterre el kell távolodnia az oldalvonaltól.
  (A nagypályás szabályhoz alkalmazkodtunk, mert eddig minden szakágtól eltérő volt a szabályozás.)
 • Szögletrúgásnál a labdát a közelebb eső sarokpontra, vagy a sarokponttól maximum 50 cm-re, az alapvonalra kell helyezni.
  (Több pályán nehézségbe ütközik elvégezni a sarokrúgást a sarokpontról a hely szűkössége miatt. Mostantól az elvégzés megkönnyítésére beljebb lehet tenni a labdát, de csak az alapvonalon.)
 • Második sárga lapot követő, vagy azonnali piros lap felmutatása esetén a kiállított játékosnak el kell hagynia a játékteret és annak környezetét, de helyette öt perc eltelte után egy cserejátékos pályára léphet, a csapat létszáma kiegészülhet. Az 5 perces kiállítást eltöröltük.
  (A változás kettős céllal történt. Egyrészt egy fegyelmezetlen játékos miatt a csapat ne kerüljön szinte behozhatatlan hátrányba, azzal hogy az egész mérkőzést emberhátrányban kelljen lejátszania, másrészt reményeink szerint a játékvezetők bátrabban nyúlnak majd a piros laphoz, kiállítják a renitens játékosokat, amitől a mérkőzéseken gyakran tapasztalt negatív hangulat javulását reméljük. A piros lappal kiállított játékos ügyét a Fegyelmi Bizottság tárgyalja.)
 • Kiállítás esetén a játékvezető a kettő és öt perc mérését akkor kezdi meg, amikor a kiállítást követően a labda ismét játékba kerül. A kiállítás alatt történt időhúzás mértékét a játékvezető a kettő és öt perchez hozzászámítja, az emberhátrányban játszó csapat, csak ezt követően egészülhet ki.
  (A viták elkerülése végett pontosításra került a kiállítások időmérése.)
 • A 4 másodperc mérése akkor indul, amikor a bedobásra/oldalberúgásra jogosult csapat készen áll a végrehajtásra, és nem akkor, amikor valamely játékosa kézbe veszi a labdát. Amennyiben a bedobásra/berúgásra jogosult csapat célja a végrehajtás késleltetése, a játékvezető megkezdi a 4 másodperc számolását, amikor a csapat készen állhatna a végrehajtásra.
  (A viták elkerülése végett pontosításra került a négy másodperc időmérése.)
 • Ha egy játékos szögletrúgásnál az előírt távolságnál közelebb szalad azzal a szándékkal, hogy a szöglet gyors elvégzését megakadályozza, akkor a sarokrúgást meg kell ismételni (az előnyszabály figyelembevételével), a játékost első esetben szóban figyelmeztetni kell. Ismétlődés esetén (a csapat bármely tagja követi el) a játékost 2 percre ki kell állítani.
  (A szabály pontosítása a sorozatos szabálysértést hivatott megakadályozni.)

A szabályváltozások, a szabályok pontosításának célja egyrészt az egységesítés irányába tett lépések, másrészt, hogy megakadályozza a szabályok kijátszását, a fair play szellemében játszó csapatokat segítése.

Mindenki szeret győztesen levonulni a pályáról, de a DLSZ legfőbb célja a bajnokság megrendezésével, hogy szórakozási lehetőség nyújtson a játékosoknak és a nézőknek. Úgy gondoljuk egy sportszerű, nemes küzdelemben elszenvedett vereség is pozitívabb élményt hagy a résztvevőkben, mint egy kocsmai hangulatban lejátszott, durva mérkőzésen elért győzelem. Tartsuk szem előtt a fair play szellemiségét!