Sporttörténelmet írt a Dunaferr Vasas - Szuperkupa Döntő

Oszd meg másokkal!

Nagyszerű kezdeményezésnek bizonyult a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség részéről a Szuper Kupa döntő megrendezése. Az első alkalommal kiírt mérkőzés arról volt hivatott dönteni, hogy a regnáló bajnok, vagy a Dunaújváros Kupa győztese van-e jobb formában?

A Szuper Kupa intézménye nem új keletű, hiszen a magyar bajnokságban – csakúgy, mint az európai kuparendszerben – rendszeresen lebonyolítják ezt a népszerű erőfelmérőt. Arról nem is beszélve, hogy remek csapatok feszültek egymásnak szeptember 18-án, 19 órakor a Lorántffy Iskola műfüves pályáján.

SZUPERKUPA DÖNTŐ
2014. SZEPTEMBER 18. CSÜTÖRTÖK - LORÁNTFFY SPORTPÁLYA
DUNAFERR VASAS 3 - 2 RIVER PLATE
Ughy Márk, Jenei Ottó (2 gól) GÓLSZERZŐK Kovács Zsolt, Kaszala Tamás
Ács Gábor, Vaskó József, Szente Tamás, Schrancz Balázs, Jenei Ottó, Ughy Márk, Szabó Szabolcs, Szili Szabolcs, Tokai Lászó JÁTÉKOSOK Takács László, Lendvai András, Szabó Csaba, Dorogi Viktor, Kovács Zsolt, Kaszala Tamás, Szabó Imre, Rabijász Dávid, Mészáros Attila, Nagy Richárd 
JÁTÉKVEZETŐ
  Futó János  

A futballbarátok is sejtették, hogy a bajnoki cím védője a Dunaferr Vasas, és a kupagyőztes River Plate mérkőzése különleges csemege lesz és kijelenthető: nem csalódtak. A DLSZ honlapján leadott szavazatok alapján a bajnokcsapatot látták esélyesebbnek a tippelők, de sokan gondolták, hogy talán borulhat is a papírforma. A legfontosabb az volt, hogy a River Plate fiatal játékosai a saját győzelmükre szavaztak és elszántan vetették magukat a küzdelembe. Aztán az első percekben csak a kapusuknak Takács Lászlónak köszönhették, hogy nem kerültek hátrányba. A portás elképesztő bravúrokat bemutatva tartotta versenyben csapatát, de érezhető volt, hogy a nagy nyomást nem sokáig fogja bírni a River Plate. A 12. percben egy Dunaferr szabálytalanságot 5 perces kiállítással büntetett Futó János játékvezető, így a River, nemcsak ki tudott jönni végre a szorításból, hanem nagyon veszélyes támadásokat is vezetett az emberelőnyös helyzetben.

Dunaferr Vasas

A Dunaferr Vasas ugyan rutinosan kivédekezte ezt a periódust, azonban, ahogy kiegészültek rögtön gólt kaptak. (Kovács Zsolt – 0:1), amire a szünetig nem is tudtak válaszolni. A második félidő gyors gólváltással kezdődött. Az első percben Ughy Márk pofozta közelről a hálóba a labdát (1:1), a második percben pedig a rendkívül agilisan játszó Kaszala Tamás volt eredményes. (1:2) Újabb egy percet kellett csak várni a Dunaferr Vasas második góljára, amit Jenei Ottó jegyzett (2:2), aztán negyedórás gólcsend következett. A nézők ekkor sem unatkoztak, mert kapufákat, nagy helyzeteket és remek megoldásokat láthattak, miközben szikrázóan kemény mezőnymunka folyt a pályán. A 42. percben ritkán látható kapufás bombagóllal szerezte meg az előnyt a bajnokcsapat (3:2). Jenei Ottó élményszámba menő lövését még a legkritikusabbak is tapssal jutalmazták. A hajrában, az előny birtokában sem állt be védekezni a Dunaferr Vasas, de a River Plate sem adta fel az egyenlítés lehetőségét. Ennek köszönhetően az utolsó percekben is nagy izgalmak, gólhelyzetek tartották lázban a közönséget. Többször azonban már nem zördültek meg a hálók, így a történelminek mondható kupagyőzelmet a Dunaferr Vasas szerezte meg.

Schneider Béla MLSZ FMLSZ igazgató

(Nagy Károly, Schneider Béla, Viszokai László, Mészáros István)

A találkozót több prominens személy is megtekintette. Az MLSZ Fejér megyei igazgatója, Schneider Béla elismerően nyilatkozott a mérkőzésről és általában a Dunaújvárosban folyó kispályás labdarúgásról. Kilátogatott a mérkőzésre Viszokai László UEFA játékvezető, aki kedden még a Galatasaray-Anderlecht BL találkozón vett részt tartalék játékvezetői minőségben. Ő is remek kezdeményezésnek értékelte a Szuper Kupa döntőt és gratulált a csapatoknak. Valamint megtekintette a találkozót Mészáros István FIFA bíró, aki a napokban vonult vissza az aktív játékvezetéstől, s a strandlabdarúgásban folytatott tevékenységét a FIFA a strandlabdarúgó világkupa másolatának átadásával köszönte meg. Mészáros István szintén a magas színvonalú játékról, és a létesítményi hiányosságokról beszélt.

Scehneider Béla, Ughy Márk, Kalácska András, Szekszárdi László

(Schneider Béla, Tóth Imre, Ughy Márk, Szekszárdi László)

A mérkőzést követően az ünnepélyes eredményhirdetésre az Aranyhordó Étterem és Pálinkaház különtermében került sor, ahol Schneider Béla az MLSZ Fejér megyei igazgatója, Kalácska András a DLSZ elnöke és Petrás Gábor a DLSZ főtitkára adta át a csapatoknak a kupákat, serlegeket. A vándorkupát egy évig őrizheti a Dunaferr Vasas. 2015-ben reményeink szerint egy hasonlóan izgalmas mérkőzés dönt a kupa sorsáról.

Schneider Béla a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér megyei igazgatója:

Nagy öröm volt számomra, hogy ennyi ember kijött erre a rangadóra, nekem nagyon tetszett, élvezetes volt a játék. Ami számomra negatívum volt, hogy egy ekkora városban az infrastruktúra így el van hanyagolva – ez nem méltó egy ilyen rendezvényhez! Azonban az MLSZ létesítményfejlesztési koncepciójában van és lesz is lehetőség arra, hogy az ilyen népszerű és az átlagosnál lényegesen jobban kihasznált sportközpontok bővítését, fejlesztését támogassuk és a közeljövőben ezt a segítséget meg is kaphatja Dunaújváros, hogy ezen a területen egy nagyszerű sportközpontot tudjanak kialakítani. A DLSZ vezetőivel már korábban beszélgettünk arról is, hogy székesfehérvári mintára az MLSZ adatbázisát kihasználva rendeznénk a dunaújvárosi bajnokságot. Nyilván ez kötöttségekkel is, de rengeteg előnnyel is járna. Például az információs rendszert kihasználva, az érdeklődők azonnal látnák a meccs végén a tabellákat, góllövőket. Székesfehérváron ez a módszer már bevált, hamar elfogadták és megszerették a csapatok, a játékosok és a szurkolók.

Ughy Márk a Dunaferr Vasas csapatkapitánya:

Ellenfelünk bátor játékkal rukkolt elő, de a mérkőzés elején a szerencsével sem álltak hadilábon. Sajnos nem tudtunk ebben az időszakban gólt szerezni, ráadásul a játékunkba is csúszott néha hiba. Örülünk a győzelemnek és gratulálok mindkét csapatnak!

Szekszárdi László az Aranyhordó Étterem és Pálinkaház üzletvezetője:

A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség megkeresett bennünket, hogy ennek a rangos eseménynek a záró ceremóniáját bonyolítsuk nálunk. Örömmel tettünk eleget a kérésnek, hiszen jó kezdeményezésnek tartjuk a Szuper Kupát és az Aranyhordó Étterem, amúgy is támogatja a labdarúgást, a kispályás foci pedig egyébként is nagyon közel áll hozzám, hiszen jómagam is évek óta rúgom a labdát a különböző bajnokságokban. Az Aranyhordó aktív szereplője, támogatója kíván lenni a városi labdarúgóéletnek, ezért a jövőben is nagy szeretettel várjuk a sportolókat étellel, itallal, jó hangulattal.

Dunaújváros, 2014. szeptember 20.