Labdarúgás Dunaújvárosban

Oszd meg másokkal!

Az oldal a Dunaújvárosban (korábbi nevén Sztálinvárosban) egykor és jelenleg létező labdarúgó versenysport és tömegsport történetét és sikereit tárja fel.

A labdarúgás története Dunaújvárosban

Dunapentelén már 1950 őszén létezett egy futballcsapat, amely a járási bajnokságban szerepelt. A Gyárépítő Nemzeti Vállalat Sportköre az építkezés első sportegyesülete volt, amely szakszervezeti keretek között működött. Már a kezdeti időszakban szépen szerepelt a csapat, 1950-ben az egyfordulós megyei II. osztály sárbogárdi csoportjában tíz csapat közül a harmadik helyet szerezték meg a dunapenteleiek. Az ideiglenes sportbizottság sakk, torna, labdarúgás és atlétikai szakosztályt irányított, működtetett. A városi bajnokság 1951-ben indult, ekkor kezdték meg szereplésüket a labdarúgó csapatok. A Dunapentelei Vasas alapításának időpontja, 1951. augusztus első felében volt. Csizmadia József lett az elnök. A Dunai Vasmű Építők 1951-ben már a megyei I. osztályban játszott, sajnos kevés sikerrel, 26 mérkőzésből, hetet nyertek meg, három alkalommal döntetlen lett az eredmény. A sportolás iránti igények közben ugrásszerűen megnövekedtek, 1950-ben már a jelenlegi sporttelepen három, a szabályoknak megfelelően kialakított játéktér volt.

Számuk hamarosan tízre növekedett. Azért hogy megteremtsék a megfelelő infrastrukturális körülményeket, a központi sporttelepen öltözőt és klubházat is építettek. Egyre népszerűbb volt a labdarúgás a városban, fokozatosan nőtt a mérkőzésekre kilátogató szurkolók száma is. Felkerült Dunaújváros már ezekben az években az ország sport térképére, ezt támasztja alá az is, hogy 1951 elején a magyar ökölvívók, asztaliteniszezők és súlyemelők legjobbjai is bemutatót tartottak a városban, sőt a fővárosi elitcsapatok közül a Vasas az Eszperantó úti ideiglenes pályán játszott mérkőzést. A városban vendégeskedett a helsinki olimpiára készülő labdarúgó olimpiai csapat is. A sportolás iránti fokozódó érdeklődés következtében az új elnökségi tagok közül Koltai István szakosztályvezető kapta a feladatot, hogy indítson útjára egy futballcsapatot, ami az NB II-ben indul. Egymás után érkeztek a korábban magasabb bajnoki osztályban szerepelt játékosok. A megerősödött csapat szerepléséhez nem véletlenül fűztek bajnoki reményeket is. Ezekben az években megjelentek a különböző önszerveződő labdarúgó csapatok is. Ezek munkahelyi, vállalati vagy utcabeli csapatok voltak, akik számára a labdarúgás jelentette a kikapcsolódást és a szórakozást.

A csapat 1952-ben alakult Sztálin Vasmű Építők néven (később Sztálinvárosi Vasas), s egy év múlva be is mutatkozott az első osztályban, de 1954-ben kiesett, majd ezt követően az első és a másod osztály között ingázott. 1961-ben Dunaújvárosi Kohász SE-re keresztelték. 1998-ban Dunaferr SE néven ismét az élvonalban játszott a csapat, s 2000-ben bajnok lett Egervári Sándor vezetésével. 2001-ben másodikként végzett, 2002-ben kupadöntőt játszott. 2003-ban kiesett az élvonalból. Összesen húsz idényt töltött a legjobbak közt. 2004-ben a csalódást keltő 16. lett a csapat – csak egy visszalépés miatt maradt bent – 2005-ben a 5., 2006-ban a 13. A 2006/2007 idényben Andics József és Piero Pini tulajdonos a feljutást tűzte ki célul, a csapat a szezon elején jól is szerepelt, azonban félév előtt Pini kilépett, így a klubnak a téli szünetben meg kellett válnia légiósaitól és drága játékosaitól, helyükre saját nevelésű fiatalok kerültek. Nagy meglepetésre a fiatalok az előkelő 6. helyen végeztek. Ennek ellenére a szezon végén Szepessy László vezetőedző helyére a korábban az FTC-nél dolgozó ifj. Albert Flóriánt nevezték ki. A csapat célja a 2007/2008-as bajnokságban a dobogós helyezés megszerzése volt. Az újonnan kinevezett vezetőedző azonban hamar távozni kényszerült a csapat pénzügyi gondjai miatt, illetve a DFC ismét megvált légiósaitól. Szepessy László visszatért az őszi szezon hátralevő mérkőzéseire. 2007 novemberében a csapatot üzemeltető Kft. olyan határozatot hozott, mely szerint pénzügyi okok miatt visszalép a bajnokságtól, vagy eladja a csapatot. Végül sikerült megmenteni a csapatot, amely a 2008/2009-es bajnokságot is a másodosztályban kezdte, ott alsóházi helyen állt az őszi szezonban. A 2008/2009 bajnokságban aztán a csapat visszalépett, így a klub nem lépett pályára már a további mérkőzéseken. Dunaújvárosban a profi labdarúgás megszűnt.

1998-ban Dunaújvárosban, Pálhalmán megalapították a Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál Sportegyesületet, amely a Fejér Megyei III. osztályban indult el. Helyi és a Pálhalma Agrospeciál munkavállalóiból, valamint egykori Dunaferr utánpótlás, felnőtt játékosokból állt. Céljuk bajnokságban való szereplés és rendszeres testmozgás volt. 

Később egyre többen álltak a csapat mellé és a keret, valamint a menedzsment is egyre profibb mentalitást mutatott. Ennek eredményeként a 2103/2014-es bajnoki idényben megszerezte a csapat az egycsoportos NBII-ben az ezüstérmet, ami azt jelentette, hogy a 2014/2015-ös bajnoki szezont újra a legmagasabb osztályban, vagyis az NBI-ben kezdi el a csapat!