Kitörési pont a kispályás labdarúgás MLSZ

Kitörési pont a kispályás labdarúgás MLSZ | 5 + 1 Játékrendszer

Esemény ideje: 
2021. március 18. csütörtök 06:45
Oszd meg másokkal!

Schneider Béla a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér Megyei Igazgatója

A kispályás labdarúgás további népszerűsítésével, hivatalos bajnokságok, tornák rendezésével igyekszik minimum megtartani, de inkább növelni sportolói bázisát a Magyar Labdarúgó Szövetség Fejér Megyei Igazgatósága, és a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség.

FMLSZ - DLSZ

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Fejér Megyei Igazgatósága hosszú évek óta rendezi meg nagy sikerrel az Alba Liga elnevezésű kispályás labdarúgó bajnokság küzdelmeit Székesfehérváron. A sorozat elindítása nem volt zökkenőmentes, ám mint azt Schneider Béla, a szövetség Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója elárulta, rengeteg előnnyel járt, hogy azóta már nemcsak a megyeszékhelyen, hanem Dunaújvárosban is sikerült az MLSZ rendszerébe illeszteni a kispályás labdarúgó bajnokságokat:

- A kétezres évek derekán szinte minden nagyvárosban volt kispályás labdarúgó bajnokság, így volt ez Székesfehérváron is, de az MLSZ versenyrendszerén kívül. Polgármester úr kezdeményezésre kerestük a megoldást a sportági szakszövetségbe való beintegrálásra. Ekkor vettük át a városi szövetségtől a kispályás labdarúgást, Alba Liga néven bevittük az MLSZ versenyrendszerébe – az országban elsőként -, amivel egy átlátható, tiszta rendszerbe került minden a 2013/2014-es szezontól. A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség a 2015/2016-os szezonban kapcsolódott be az MLSZ rendszerébe, ami komoly előnyökkel járt a szervezet és a dunaújvárosi bajnokságokban résztvevő csapatok, játékosok számára is. Egyrészt kaptak egy legalizált bajnokságot, kifehéredett a játékvezetők kifizetése, a csapatok látták az eredményeiket, s vizsgázott, szerződtetett játékvezetőkkel, ellenőrzött keretek között tudtak játszani. A közös munkára sem lehet panaszunk, régi a kapcsolatunk a dunaújvárosi szövetséggel, agilisak a vezetői, nyitottak mindenre, de közben kezdeményezők is, szóval jól együtt tudunk dolgozni.

Futsal DLSZ - Schneider Béla

Erre remek példa az Amatőr Futsal Bajnokság Dunaújvárosban, amely 2015 óta kerül megrendezésre, valamaint a Fejér Megye Bajnoka elnevezésű kispályás torna, melyen a legjobb székesfehérvári és dunaújvárosi kispályás labdarúgó csapatok mérik össze egymással erejüket már a 2018/2019-es szezon óta.

A megyei igazgatóság sajnos egy szomorú tendenciára is felfigyelt az elmúlt években, ugyanis egyre több településről tűnt el teljesen a labdarúgás, s mint azt Schneider Béla elárulta, éppen ezért indították útjára a Fejér Megyei Kispályás Bajnokságot, ahol összesen öt csoportban mérhetik össze egymással erejüket a résztvevők.

- Tavaly gondoltam ki azt, hogy azokon a településeken, ahol nincs nagypályás futball, meghirdetünk megyei kispályás bajnokságokat. Sajnos a száznyolc településből harminckilenc helyen nincs nagypályás foci, s ebből a harminckilenc településből huszonegyen neveztek is a sorozatra. Itt négyes-ötös csoportokban vannak a csapatok, s mindegyik település rendez egy-egy tornát ősszel és tavasszal is. A célunk az volt, hogy ne tűnjön el a szervezett futball a falvakból, mert négy-öt éve huszonkilenc faluban nem volt futball, míg most harminckilencben, egyértelműen az volt a célunk, hogy ezt a tendenciát megállítsuk. Nagypályán nem könnyű megoldani egy csapat versenyeztetését, kispályán viszont lényegesen egyszerűbb, de ennek a sorozatnak is köszönhetően két-három település már jelezte, hogy ősszel összeállnak nagypályára is, szóval láthatóan van eredménye a munkánknak.

Schneider Béla FMLSZ igazgató - DLSZ

Az eredményes munkára óriási szükség van, mert a többi sportághoz hasonlóan a labdarúgóknak is kőkeményen meg kell küzdeniük azért, hogy biztosítsák az utánpótlást nemcsak nagypályán, hanem az 5+1-es játékrendszerben is. A megyei igazgatóság első embere szerint a probléma forrása elsősorban demográfiai okokra vezethető vissza, de a recept és az eltökéltség is megvan a szövetségnél ahhoz, hogy ennek ellenére is növelni tudják az amatőr labdarúgók bázisát:

- Ahogy Székesfehérváron, úgy Dunaújvárosban sem nő sajnos az utóbbi időben a kispályás labdarúgók száma, inkább stagnál, aminek jórészt demográfiai okai vannak. Összehasonlítva az 1990 és 2000 közötti tíz évet, valamint a 2000 és 2010 közötti tíz évet, a második tíz évben tizenhatezerrel kevesebb gyermek született Fejér megyében, s ez a korosztály rettenetesen hiányzik mindenhonnan, így természetesen a focipályáról is. Ezt természetesen igyekszünk egyensúlyozni, a női bajnokságokkal, az idősebb korosztályok számára kiírt sorozatokkal, hogy mindenki megtalálja a helyét a focipályán. Látni kell ráadásul azt is, hogy sajnos egyre kevésbé szeretnek sportolni a fiatalok, a számítógép és sok egyéb dolog elviszi szabadidejüket. Pedig a kispályás foci, az 5+1-es játékrendszer egy tradicionális szakága a labdarúgásnak, könnyű összehozni egy-egy csapatot, s úgy érzem, hogy itt tudunk mi is elsősorban létszámot növelni a jövőben, illetve el kell érnünk olyan településeket, ahol nincs futball. Nagyon jó dolog, hogy nemcsak bajnoki rendszerek vannak, hanem különböző kupák, tornák is, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy hetente ott legyen egy-két mérkőzésen, de egy-egy tornára, kupára már bárki el tud menni akár baráti társasággal, akár kollégákkal, szóval ezzel is meg lehet szólítani a focizni vágyókat.

FMLSZ - DLSZ kispályás labdarúgás jövője

Az MLSZ célja is az, hogy növeljük az amatőr futballisták számát az említett hátráltató tényezők ellenére is, s ennek egyik kitörési pontja a kispályás foci. A megyei igazgatóság kispályás bizottsága is azon dolgozik, hogy az egész megyét lefedje: két nagyvárosban, Székesfehérváron, valamint Dunaújvárosban az MLSZ rendszerén belül megy a bajnokság, s ezt szeretnénk az egész megyére kiterjeszteni, tovább népszerűsíteni a mozgást, a kispályás labdarúgást.

Szerző és fotó: Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség