2012/2013

Évadzáró Ünnepség 2012/2013 DLSZ

A 2012/2013-as bajnoki szezon évadzárója

Tisztelt Sportbarátok!

Először is engedjétek meg, hogy megköszönjük nektek a 2012 / 2013-as bajnoki szezonban végzett munkátokat! Mindenki - játékos, játékvezető, szurkoló és támogató - hozzátette a sikeres évadhoz a saját részét. Éppen ezért együtt lehetünk büszkék arra az értékre, amit annak idején megteremtett a város sportszerető közössége, mi pedig továbbviszünk, vagyis a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetségre. Természetesen a szövetség csak akkor tud eredményesen dolgozni, működni, ha meg van a megfelelő tagság és a szükséges igény a szervezetre és munkájára – ez pedig hisszük, sőt tudjuk, hogy Dunaújvárosban megvan.

Szent-Györgyi Albert 1930-ban előadásában a következőket mondta:
"A sport, az nem csak testnevelés, hanem a léleknek is a legerőteljesebb és legnemesebb nevelő eszköze. A sport fogalma azonban nem tévesztendő össze a puszta testi ügyességgel, a rekordhajhászással, a nyereségvadászással és a primadonnáskodásokkal. Az utóbbiaknak nemcsak, hogy a sporthoz semmi közük, de a sportnak egyenesen ellenségei. A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a "fair play" a nemes küzdelem szabályaira. Aki ezeket tudja, és akiből a lélek férfiasságát, az érdeklődést, az önállóságot és alkotni vágyást nem verjük ki 12 vagy 17 év örökös magolással, ijesztgetéssel és fenyegetéssel, az meg fogja állani helyét az életben. Ezért zárja be Cambridge déli egy órakor tantermeit és nyitja meg sportpályáit." 

VISSZATEKINTŐ A DUNAÚJVÁROSI LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG MUNKÁJÁRA – CÉLOK, TERVEK:

Szervezetünk legnagyobb rendezvénye a 2013 januárjában megrendezett Carissa kupa volt. A szervezés és a lebonyolítás sikerét mi sem jelzi jobban, hogy nem csak Dunaújvárosban, de országos szinten is elismerően nyilatkoztak és gratuláltak a sporteseményhez. Valóban jó volt látni, a teltházas mérkőzéseket és ez a színvonalas találkozók mellett, a rendkívül hatékony háttérmunka eredményének is betudható. A játékvezetők, a rengeteg segítőkész önkéntes és az önzetlen támogatók mindannyian hozzátették a maguk részét, a sikeres rendezvényhez. Említsük meg - mivel példa értékűnek mondható akció volt - hogy félmillió forintot gyűjtöttünk össze közösen a torna égisze alatt a helyi óvodák számára.

Áprilisban a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség egyik legfontosabb rendezvénye következett, a II. Akarat Ereje Kupa, ami az összefogásról és valóban (ahogy az elnevezésében is jelezve van) az akaratról szólt, hiszen mindazok, akik részesei voltak a rendezvénynek láthatták, ahogy Ádám legyőzte fájdalmát és minden erejét összeszedve besétált a csapatokkal a kezdőkörbe, hogy elindítsa a döntő mérkőzést.
A két sikeres eseményt követően fogalmazódott meg bennünk, hogy mint Dunaújváros legnagyobb sportszervezete (1498 fő a taglétszám), nagyon nagy erőket tudunk mozgósítani jó ügyek érdekében. Ezt papírra is vetettük („Társadalmi szerepvállalás" címmel), mert úgy gondoltuk felelősséggel tartozunk környezetünkért és azokért a közösségekért, akik a sport erejét felhasználva tenni és segíteni akarnak - és nem utolsósorban tudnak - bajbajutott, vagy éppen rászoruló embertársainknak. Az elképzelések megvalósításának érdekében fel kívánunk állítani egy olyan bizottságot, mely elősegíti, a jótékony (társadalmi) feladatok végrehajtását. Legyen szó akár segítségre szoruló intézményekről (Családsegítő, Iskola, Óvoda, stb.) vagy családokról, közösségekről, akik valamilyen okból kifolyólag nehéz élethelyzetbe kerültek, de akár egyetlen embertársunkért is tenni akarunk (ahogy Ádám példája is mutatja), ha a szükség úgy kívánja. A bizottság munkája az lesz, hogy a feladatokat megtalálja és a segítség nyújtás végrehajtását megfogalmazza, megtervezze és a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetséggel, valamint a támogatókkal karöltve végrehajtsa. Ennek a törekvésnek az egyik nagyon jól kitalált eleme, hogy a jövőben minden olyan csapat, amelyik benevez a Markó Lajos Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokságba, a nevezési díjának 10 % -ával a bizottság munkáját (és ez által a jótékony kezdeményezéseket) fogja támogatni, hiszen a nevezési díj 10 % -a Társadalmi Felelősség Bizottsághoz kerül, akik a fent említett célokat igyekeznek megvalósítani.
Nagyszerű ötletnek bizonyult, hogy elindítottuk B, C és D csoportos csapatok részvételével az Energott Liga másodosztályát. Ez az osztály is 12 csapattal tudott rajtolni és az első osztályhoz hasonló remek mérkőzéseket produkáltak a csapatok – izgalmas véghajrával. Itt jegyezzük meg azért, hogy a mindkét osztály küzdelmeit nehezítette a sorozatnak helyt adó tornatermek állapota – konkrétan a beázások. Bízunk benne, hogy idén orvosolva lesz a probléma, és nem lesznek ilyen jelegű gondok.

Végül a sok nagyszerű találkozó közül kiemelnék egyet, a Markó Lajos Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokság csúcsmérkőzését, azaz a Zeus osztály mindent eldöntő rangadóját a záró fordulóban megrendezésre kerülő Karmacsi Autó – Csövesek találkozót. Nagyszámú közönség buzdította a két csapatot és egy szurkoló meg is jegyezte: "Többen voltak kint, mint egy NBI-es MTK mérkőzésen." Valóban, jó volt látni, hogy közel 500 néző jött ki egy olyan meccsre, amit egy kisváros amatőr bajnokságában rendeztek! Ezt látva egyik szemünk sírt, a másik nevetett. A sok néző miatt nyilván örültünk, hiszen ez mindenképpen azt jelzi, hogy komoly igény van a jó focira és bajnokságaink kitermelik a nagyszerű találkozókat, azonban az infrastruktúra miatt már bőven volt okunk keseregni. Kimondható: méltatlan körülmények várják az érdeklődőket! Ezért tervezzük, hogy bejárásra invitáljuk a helyi sportszerető politikai erőket, sportbizottsági és sportvezetőket, hogy közösen vizsgáljuk meg, milyen lehetőség van a Lorántffy Sporttelep átalakítására, hogy jobb és komfortosabb körülmények fogadják a sportolni vágyó amatőr labdarúgókat, valamint a mérkőzésekre kilátogató nézőket.

Ezek a megvalósításra váró tervek vannak jelenleg a labdarúgó szövetség asztalán. Természetesen megvalósításuk csak közös erőfeszítések eredménye lehet. Nyilván a mindannyiunk által érezhető folyamatos fejlődés eddig is annak a partnerségnek volt köszönhető, ami a DLSZ egész tagságát és szövetség szimpatizánsait, támogatóit jellemezte. Éppen ezért nagyon bízunk abban, hogy ez a kohézió a jövőben is legalább olyan erős lesz, mint volt az elmúlt években.

ÚJÍTÁSOK A 2014. ÉVBEN:

  • Társadalmi Felelősség Bizottság felállítása
  • Google fiók minden csapatvezetőnek
  • Lorántffy Sporttelep bejárása, felkészítése a megújuláshoz
  • MLSZ –el való együttműködés
  • Szoros kapcsolat kiépítése a Dunaújváros PASE vezetőségével

 

DUNAÚJVÁROSI LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG
Dunaújváros, 2013, július 05.

 

Karmacsi Autó 2012/2013

Karmacsi Autó csapat játékosai: Bita László, Kővári László, Bartók Barnabás, Aradi Csaba, Szili Zoltán, Vörös Péter, Tóth Gyula, Temesi Norbert, Éliás II. Zsolt, Nagy István, Varga Krisztián, Kuti András, Sziládi Roland, Farkas Sándor, Kun Gábor, Lieszkovszky Zalán, Szurma Péter

Csapatvezető: Éliás Zsolt

Csapatintéző: Pulai Roland

Támogató: Karmacsi Tamás

Csövesek - Karmacsi Autó  2 : 3

Óriási érdeklődés mellett kezdődött el a dunaújvárosi kispályás labdarúgó bajnokság záró mérkőzése, a Csövesek – Karmacsi Autó találkozó, mely a presztízskérdések mellett a bajnoki címről is hivatott volt dönteni. A mérkőzésre kilátogató mintegy 400 (!) néző teljesen megtöltötte a Lorántffy Iskola műfüves pályája mellett húzódó lankás domboldalt. A csapatok ki is tettek magukért, hiszen a már tőlük megszokott magas színvonalú játékot produkálták és emellett látványos gólokkal is elkényeztették a nagyérdeműt. A végletekig kiélezett csatában a bajnoki cím védője, a Karmacsi Autó csapata tudott felülkerekedni 3:2 arányban és így begyűjtötte 17. bajnoki címét is. A magas színvonalú – most már nyugodtan kijelenthető, hogy országosan is elismert - dunaújvárosi kispályás labdarúgás méltóképpen búcsúztatta a 2012/2013-as bajnoki szezont. Folytatás ősszel!

Éliás Zsolt a Karmacsi Autó csapatvezetője:

Olyan volt a döntő mérkőzés, mint az egész bajnokság: az utolsó pillanatig kiélezett, izgalmas! Mind a két csapat jól játszott és ahogy jósoltam, apró dolgok döntöttek! Nagyon örülünk, mert régen volt ennyire színvonalas a bajnokság és ebben az erős mezőnyben is sikerült az élen végeznünk. És még egy dolog: a tegnapi nézőszám szerintem mindenkit meglepett. Nem emlékszem, hogy voltak-e valaha az utóbbi időben ennyien kispályás mérkőzésen. Úgy gondolom, akik kilátogattak nem csalódtak. Ebből is látszik, jó úton halad a kispályás foci Dunaújvárosban!

Pulai Ferenc a Csövesek vezetője, névadó támogatója:

Saját magunkat vertük meg a rangadón! Három elkerülhető gólt kaptunk, miközben 4-5 nagy helyzetet elpuskáztunk. Nullára le kellett volna hoznunk a mérkőzést. Lőttünk két szép gólt, de sajnos ez ma nem volt elég, mert egyéni hibák miatt kaptunk hármat. Többen mondták, hogy a játék alapján győzelmet érdemeltünk volna. Ennek ellenére nem tehetek mást, gratulálok a Karmacsi Autó csapatának a bajnoki címhez!

Petrás Gábor a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség Főtitkára:

Nagyszerű érzés volt látni, hogy mennyi ember kíváncsi a város legnagyobb bázisú szövetségének - a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetségnek a szervezésében rendezett - sporteseményére, a Markó Lajosról elnevezett Városi Kispályás Labdarúgó Bajnokság Zeus osztályának mindent eldöntő mérkőzésére, vagyis a Karmacsi Autó - Csövesek rangadóra. A Lorántffy iskolában lejátszott találkozón még a pálya melletti domboldalon is álltak a nézők és ez a két csapat minőségi futballjának valamint a bajnokság magas színvonalának köszönhető. Igazi rangadót láthattunk, ahol mindkét csapatban a város legjobbjai szerepeltek. A mérkőzésen végig a bajnoki címvédő Karmacsi Autó vezetett, de ez akár fordítva is lehetett volna, hiszen hol a szerencse, hol pedig a bajnokcsapat kapusa mentette meg a Karmacsi hálóját a góltól. Végül a Karmacsi Autó csapata nyert, immáron 17. alkalommal hódítva el a kupát. Én személy szerint minden - a bajnokságban résztvevő - csapatnak gratulálok és kívánom, hogy jövőre is ilyen játékkal, és nem utolsó sorban ilyen végjátékkal szolgálják ki a csapatok a nézőket, hiszen Dunaújvárosban a labdarúgásnak nem csak múltja van, hanem jövője is. Ezért is tervezzük, hogy a város vezetőit egy olyan bejárásra invitáljuk - a mérkőzéseknek helyet adó Lorántffy iskolába - amely után megvitatható lenne az az elképzelés, miszerint a sportpályán található teniszpályák helyére még két műfüves pályát (ketrec focipályát) lábteniszpályát és mellékhelyiséget lehetne építeni.

Ez a tegnap esti mérkőzés jó reklámja volta kispályás labdarúgásnak és egyszersmind meg is mutatta a helyi sportszerető közönség érdeklődési irányát. A mérkőzésen 4-500 ember szorongott méltatlan körülmények között a pálya mellett, míg a teniszpályák üresen tátongtak a pálya túloldalán. Az egész évben feltűnően kihasználatlanul üzemelő teniszpályákat (vagy legalább az egyiket) az általános vélekedés szerint nagyon praktikus lenne átépíteni labdarúgópályának, és így egyidőben két mérkőzés is folyhatna, visszahozva azt a hangulatot, amit egykor a főiskola előtti kispályás mérkőzések jelentettek a foci szerelmeseinek. Bízunk benne, hogy terveink valóra válnak, úgy ahogy valóra vált az újabb bajnoki cím megszerzésének terve Karmacsi Tamásnak és csapatának!

Ahogy szoktam mondani az álmokat valóssággá kell kovácsolni, hogy átéljük azokat!

 

XI. Dunaújváros Kupa 2013

DLSZ lógóXI. Dunaújváros Kupa – 2013. június 17-július 12. (összefoglaló): A 2012/2013-as évad lezárása idén is a Dunaújváros Kupa mérkőzéseivel történt, immár 11. alkalommal. A közel egy hónapig tartó sorozat népszerűségét mutatja, hogy évről-évre gyarapodik a jelentkezők száma. Két évvel ezelőtt 19, tavaly 22, idén pedig már 27 gárdával rajtolt el a mezőny. A szisztéma ugyanaz, mint a Magyar Kupában, vagyis minden olyan csapat nevezhet, amelyik részt vett 2012/2013-as Dunaújvárosi kispályás labdarúgó bajnokság bármelyik osztályában. A nyilvános sorsolást követően történik meg a párosítás. Természetesen már az első fordulóban kialakulhatnak érdekes és izgalmas párharcok, hiszen a „D" osztály favoritja, akár az „A" csoport élmezőnyébe tartozó gárdák valamelyikével is összekerülhet, és nem mindig érvényesül a papírforma. Idén a hét „A" csoportos csapat mellett, hat „B", tizenegy „C", valamint három „D" osztályos alakulat indult. A Lorántffy Iskola műfüves pályáján folyó csatározások kieséses rendszerben zajlottak, így a 4. fordulóra már csak négy csapat maradt, vagyis kialakult az elődöntő mezőnye. A döntőbe jutásért Csövesek – Dunaferr Vasas és Dunabiztos-Micro – Fevi Bt. párharcok következtek. Kiélezett izgalmas találkozókon, az egyik ágon a Csövesek verekedte be magát a döntőbe, míg a másik mérkőzésen némi meglepetésre a „B" csoportos Fevi Bt. vívta ki a jogot a fináléra. A bronzmérkőzésen a Dunaferr Vasas magabiztosan nyert (6:1), míg a döntőben a Csövesek nem bízta a véletlenre a dolgot és gólzáporos győzelmet (9:4) aratott, elhódítva ezzel a serleget.

Összességében huszonhét remek - néha igen kemény - mérkőzésen dőlt el a tizenegyedik Dunaújváros Kupa sorsa és már most borítékolható, hogy jövőre is sok csapat fog harcba szállni a trófeáért.

XI. DUNAÚJVÁROS KISPÁLYÁS FOCI KUPA 2013. JÚLIUS 17. - JÚLIUS 12.
VÉGEREDMÉNY
1. HELYEZETT CSÖVESEK
2. HELYEZETT FEVI BT.
3. HELYEZETT DUNAFERR VASAS
4. HELYEZETT DUNABIZTOS MICRO
KÜLÖN DÍJAZOTTAK
A DÖNTŐ JÁTÉKOSA VASKÓ JÓZSEF (CSÖVESEK)


Vaskó József Csövesek 2013Vaskó József a Csövesek játékosa és a Dunaújváros Kupa legjobb játékosa: Nagyon jó mezőny jött össze idén a Dunaújváros Kupában, hiszen a 27 csapattal elrajtoló sorozatban a hét „A" csoportos csapat mellett, igen jól felkészült alacsonyabb osztályú gárdák szerepeltek, megnehezítve feljebb játszó ellenfeleik dolgát. Ezért is örülünk annak, hogy a mi győzelmünkkel zárult az idei kiírás. A döntőbe jutásért parázs mérkőzést játszottunk a Dunaferr Vasassal, amiből mi jöttünk ki jobban, majd az aranymérkőzésen nagyszerű játékkal sikerült nyernünk – jövőre pedig megszeretnénk védeni a címünket. Egyébként a kupa közvetlenül a bajnokságot követően megrendezve véleményem szerint remek hagyomány, hiszen idén is sok csapat jelentkezett. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor több lehetőség jut azoknak a játékosoknak is, hogy megmutassák magukat, akik a bajnokságban kevesebb szerephez jutnak. A mi fiataljaink is nagyon jól teljesítettek a kupamérkőzéseken, aminek nagyon örültünk. A legjobb nyolc és a legjobb négy között lejátszott találkozók, pedig már egyértelműen a bajnoki mérkőzések hangulatát, színvonalát idézték. A jövő évi bajnokságot szintén szeretnénk megnyerni, bár úgy tudom, hogy több csapatnak is vannak erősítési terveik. A Csövesek háza táján tudomásom szerint nagy változások nem várhatóak, de persze ez a csapatvezető asztala. A bajnokság lebonyolításában viszont lesznek változások, hiszen alsó ház – felső ház rendszerben zajlanak majd a küzdelmek, ami további színvonal emelkedést jelenthet, jómagam pedig még az ideinél is kiegyensúlyozottabb bajnoki idényre számítok!


Oldalak